Dygtig eller begavet?
At være flittig, dygtig og begavet er tre vidt forskellige ting – og ja, en elev kan sagtens være alle tre. Det er bare langt fra altid tilfældet. Der findes elever, der uanset hvor meget de knokler, ikke bliver blandt de dygtigste, ligesom der er elever, der er lud dovne og alligevel har styr på det faglige.
Det handler om alt fra interesser, relationer i klassen og til læreren, og så handler det selvfølgelig også om deres intellekt. For er man højt begavet, har man et større potentiale for at have let ved at lære og dermed blive dygtig. Det er bare ikke givet, at man som højt begavet er dygtig.
De særligt intelligente elever kan både præstere højt, jævnt og lavt i skolen. Man kan tale om tre grupper:

Høj IQ, høj egen motivation og høj præstation.
Høj IQ, jævn egen motivation og lavt/middel præstationsniveau.
Høj IQ, lav motivation og lav præstation. Det er dem, vi kalder underydere.
Som det ses, er der en god sammenhæng mellem elevens motivation for undervisningen og elevens præstationsniveau, når vi taler om højtbegavede børn. Forskning viser nemlig, at underpræstering især skyldes, at de højtbegavede elever keder sig, fordi de ikke får tilstrækkelige faglige udfordringer.
Eleverne mister deres motivation for læring. Samtidig ønsker de ikke at skille sig ud i forhold til de andre i klassen, ved at vise, hvad de reelt kan og ved. Elever i den sidste gruppe risikerer ligefrem at blive opfattet som dårligt begavede eller utilpassede. Derfor må man se nærmere på, hvad der kendetegner et højtbegavet barn, og hvilke udfordringer de typisk har.